Tuesday, January 3, 2012

Batu Hajar Aswad


Menarik tentang batu Hajar Aswad ini ialah sunat bagi umat Islam mengucupnya. berdasar hadis berikut:

Hadits yang dimaksud adalah dari ’Abis bin Rabi’ah, ia berkata, “Aku melihat Umar ibnul Khaththab radhiyallahu ‘anhu mengecup Hajar Aswad dan berkata:
إِنِّي لَأَعْلَمُ أَنَّكَ حَجَرٌ‏‎ ‎لاَ تَضُرُّ وَلاَ تَنْفَعُ،‏‎ ‎فَلَوْلاَ أَنِّي رَأَيْتُ‏‎ ‎رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ‏‎ ‎عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُقَبِّلُكَ‏‎ ‎مَا قَبَّلْتُكَ
“Sungguh aku tahu engkau adalah sebuah batu, tidak dapat memberikan mudarat dan tidak dapat memberi manfaat. Seandainya aku tidak melihat Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam mencium/mengecupmu niscaya aku tidak akan menciummu.” [3]
Apa makna ucapan ‘Umar Al-Faruq radhiyallahu ‘anhu, “Seandainya aku tidak melihat Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam mencium/mengecupmu niscaya aku tidak akan menciummu.”
Shahih At-Targhib wat Tarhib, 1/94/41.  

sumber: (petikan dari blog: https://yaaukhti.wordpress.com/2011/02/17/hukum-mencium-al-quran/ 3 Jan 2012, 3pm)

Tambah menarik lagi, ibadat ini adalah satu pekerjaan yang hanya  dapat dilakukan oleh seorang sahaja pada satu satu masa berbanding dengan ibadat lain yang boleh dilakukan oleh ramai orang pada masa yang sama, juga dari tempat yang berbeza.

Sangat istimewa Batu hajar Aswad ini ialah kerana ianya adalah batu yang diturunkan dari Syurga! sebagaimana kenyataan dari Saidina Umar ini :

Dan kenapa ‘Umar mencium/mengecup Hajar Aswad yang dikatakan dalam hadits yang shahih:
الْحَجَرُ اْلأَسْوَدُ مِنَ‏‎ ‎الْجَنَّةِ
“Hajar Aswad (batu) dari surga.” [4]
[4] Shahihul Jami’, no. 2174
sumber: (petikan dari blog: https://yaaukhti.wordpress.com/2011/02/17/hukum-mencium-al-quran/ 3 Jan 2012, 3.15 pm)

Persoalan kita kini ialah  apa pula kaitan antara batu Hajar Aswad dengan batu yang terdapat dalam dunia kehidupan manusia. Jawapannya ialah, batu hajar Aswad (7 butir batu dalam lenkungan) adalah batu yang sama jenis kategorinya dengan batu DELIMA dengan nama saintifiknya CORUNDUM. Ya, sama dengan delima yang biasa kita lihat berwarna merah itu cuma batu hajar aswad tidak lagi merah oleh kerana terdapat kesan sejarah yang agak lama ditambah lagi dengan kesan sentuhan umat Islam semasa yang menziarah kaabah serta mengambil peluang mencium batu hajar Aswad ini.

Inilah permulaan dalam usaha saya untuk menyelidik banyak lagi kisah kisah batu sebagaimana yang terdapat dalam dunia Islam baik dari sudut sejarahnya mahupun dari sisi Alquran dan sunnah yang dibawa oleh junjungan besar Nabi Muhammad Rasulullah s.a.w. 

No comments: